Cum devii prosumator?

Primesti bani pentru energia generata

Prosumatorii sunt cei care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produc si livreaza energie din surse regenerabile. Produc pentru consumul propriu și injectează surplusul în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul lor de energie electrică.
Cum devii prosumator?

Legislatie

În martie 2022 a fost publicat Ordinul ANRE numărul 15/2022 care vine cu un nou mecanism de compensare financiară pentru prosumatorii existenți.

Începând cu data de 1 mai 2022 mecanismul de compensare cantitativă dintre energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețeaua electrică de prosumatorii existenți, persoane fizice și juridice, care dețin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum se face numai în baza unei cereri adresate în acest sens furnizorului. Contractul cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse în centralele electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum și livrate în rețea, aplicabil începând cu dată de 1 mai 2022, este prevăzut în Anexă nr. 2 la Metodologia aprobată prin Ordinul ANRE nr. 15/23.02.2022.

Etapele procesului de racordare pentru calitatea de prosumator

Echipa noastra se ocupa de intregul proces

1

Solicitarea de racordare

Vom depune cererea la distribuitorul dvs. de energie electrica.
2

Stabilirea solutiei de racordare

In functie de caracteristicile locului de consum/producere, solutia de racordare se stabileste prin fisa de solutie sau studiu de solutie.
3

Avizul tehnic de racordare

Dupa stabilirea solutiei, se emite ATR-ul ce include solutia de racordare, conditiile aferente racordarii si valoarea tarifului de racordare
4

Contractul de racordare

Pe durata valabilitatii ATR-ului, se va incheia contractul de racordare. Dupa semnarea acestuia, se va emite factura tarifului de racordare
5

Executia lucrarilor sistemului fotovoltaic

Personalul nostru calificat se va deplasa la locatia dvs. pentru a executa lucrarile
6

Punerea in functiune

In momentul finalizarii lucrarilor, punem in functiune sistemul fotovoltaic
7

Dosarul instalatiei de utilizare

In calitate de operator economic atestat ANRE vom depune dosarul instalatiei de utilizare
8

Certificatul de racordare

Dupa verificarea dosarului instalatiei de utilizare distribuitorul va emite/actualiza certificatul de racordare
9

Punerea sub tensiune

Se incheie contractul de furnizare pentru calitatea de prosumator, iar distribuitorul va inlocui contorul simplu cu unul cu dublu sens

Cum vinzi energia produsă si livrată

Poți vinde energia electrică doar furnizorului cu care ai deja contract pentru energia pe care o consumi.

Poți vinde energia produsă și livrată, pe baza certificatului de racordare obținut de la operatorul de distribuție în urma procesului descris mai sus. Pentru acest lucru, trebuie să existe un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate între tine (prosumatorul/vânzătorul) și furnizor/cumpărător.

Suport clienti
× Scrie-ne!